XXL_6176

Cilj ovog projekta je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda – pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.

S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i  pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije.B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači.

U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično. Dani hrvatskog pršuta okupljaju na jednom mjestu sve relevantne stručnjake za ovu granu prehrambene industrije, od proizvođača, trgovaca, ugostitelja pa do visokih službenika iz odgovarajućih institucija. Dani hrvatskog pršuta su ocjenjivačkog karaktera i sukladno tome birat će se pobjednici (najbolji pršut) u dvije kategorijama.

Navedeni projekt prisustvom ključnih subjekata prehrambene industrije nudi odgovor na mnoga pitanja (kako mali i srednji proizvođači pršuta odgovaraju na izazove na tržištu, koja je uloga države u pomoći pršutarskoj proizvodnji, nove prilike za rast i razvoj pršutarske proizvodnje.) Kroz sve navedeno Dani hrvatskog pršuta potiču poduzetničko učenje u svrhu što boljeg razvoja pršutarske proizvodnje.