DHP-konferencija

Na konferenciji za novinare u prostorijama HGK, javnosti su predstavljeni prvi  „Dani Hrvatskog pršuta“ – prezentacija i stručni skup u organizaciji Klastera Hrvatskog pršuta, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede RH, HGK, općine Podstrana i Splitsko – dalmatinske županije.  Dani Hrvatskog pršuta održat će se 17.-18. travnja u hotelu Le Meridien Lav i okupit će proizvođače pršuta, ugostitelje, trgovce, proizvođače mesa,  predstavnike  Ministarstva poljoprivrede , HBOR-a, HGK i drugih institucija  koje sudjeluju u stvaranju, zaštiti i distribuciji tog nacionalnog gastronomskog brenda.

U ime pokrovitelja, HGK, organizatore manifestacije pozdravila je gđa. Vesna Friedl, direktorica ŽK Split. Naglasila je značaj udruživanja proizvođača u klastere i povezivanje po principu „od polja do stola“.

DHP-konferencija2

 

Darko Markotić, predsjednik Klastera „Hrvatskog pršuta“ predstavio je gospodarske potencijale proizvodnje pršuta, te ulogu klastera u povezivanju proizvođača sa dionicima u lancu proizvodnje, posebno proizvođačima mesa. Upravo to povezivanje označio je glavnim razlogom za pokretanje manifestacije. „Na Danima Hrvatskog pršuta će se o proizvodnji pršuta po prvi put govoriti  sa stručne strane, uz multidisciplinarni pristup. Za istim stolom sjedit će svi dionici u proizvodnji i plasmanu ovog autohtonog hrvatskog brenda“, istaknuo je u svom govoru Markotić.

Ante Madir, izvršni direktor klastera u kratkim je crtama predstavio sva četiri zaštićena brenda pršuta u Hrvatskoj – Istarski, Krčki, Drniški i Dalmatinski. Za svaki od njih propisana je procedura proizvodnje, pripreme i vrijeme obrade. Proizvođači koji se drže tih normi stekli su pravo na žig koji kupcima jamči stndard kvalitete i izvornost proizvoda. Po prvi put bit će organizirano natjecanje registriranih, certificiranih proizvođača, a posjetitelji manifestacije moći će probati šampionske brendove.

Uz prezentacijski i natjecateljski dio manifestacije, program uključuje stručni dio –  predavanja, radionice i okrugli stol.  U njemu će sudjelovati proizvođači pršuta, proizvođači mesa, predstavnici HBOR-a i Ministarstva poljoprivrede. Dolazak na stručni skup potvrdio je i hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu, Tonino Picula.

IMG_4785    DHP-Darko