DSC06111

VIII. Svjetski kongres pršuta u Toulouse-u (CMJS 2015, Congrès Mondial du Jambon Sec, Slika 1), održan je 25. i 26.  lipnja 2015. Pod predsjedanjem gosp. Yves Da Ros-a kongres su zajednički organizirale profesionalne udruge proizvođača svinja (MIDIPORC – Interprofession Porcine Midi-Pyrénées) i pršuta (Consortium Noir de Bigorre, Syndicat des Salaisons de Lacaune) te regionalni institut za kakvoću hrane (IRQUALIM – Institut Régional de la Qualité Agroalimentaire de Midi-Pyrénées), dok se za visoku razinu znanstvenog dijela programa pobrinuo petnaesteročlani znanstveni odbor kojeg su vodili prof. Pierre Sans iz Francuske te prof. Jesus Ventanas Barroso iz Španjolske, koji je ujedno i Predsjednik svjetskog kongresa pršuta. Ostatak znanstvenog odbora također su činili eminentni međunarodno priznati stručnjaci s vodećih sveučilišta i istraživačkih instituta iz područja stočarstva, veterine, kakvoće i prerade mesa, nutricionizma, senzorike i marketinga  Na kongresu je sudjelovalo oko 300 učesnika i posjetitelja, poglavito iz Francuske, Španjolske, Italije i Portugala, ali i drugih zemalja poput Njemačke, Kine, Slovenije, Hrvatske, itd.

Kongres pršuta je zamišljen i kao mjesto promocije i degustacije pršuta te susreta proizvođača i poslovnih partnera iz čitavog Svijeta. Tako su i na ovogodišnjem kongresu svoje proizvode prezentirali razni proizvođači pršuta iz nekoliko španjolskih i francuskih regija, Portugala  i Italije, a po prvi su puta na ovakvoj visokoj međunarodnoj razini prezentirani i hrvatski pršuti. Naime, u organizaciji Klastera „Hrvatski pršut“ (KHP) u sastavu tri tvrtke: „Smjeli“ d.o.o., „Bel-Cro“ d.o.o i „Pršut Voštane“ d.o.o na kongresu su predstavljena četiri hrvatska pršuta: dimljeni dalmatinski i drniški pršut, te nedimljeni istarski i krčki pršut. Za degustaciju na kongresu svoje proizvode ustupili su još „Pisinium“ d.o.o., „Mesnice-Market Žužić“ i „MI Braća Pivac“ d.o.o.. Interes sudionika kongresa za njima do tada većinom potpuno nepoznate pršute iz Hrvatske bio je velik, a reakcije na izvrsnu prezentaciju, asortiman i kakvoću hrvatskih pršuta i više nego pozitivne. Posebno zanimljivo bilo je svjedočiti zanimanju vodećih ljudi kongresa za naše dimljene pršute a veliku pozornost i pohvale od istih dobio je i Krčki pršut, kao za sada jedini hrvatski pršut zaštićen na EU razini prestižnom PGI oznakom. Dobar dojam hrvatskog nastupa u Francuskoj svojim je obraćanjem sudionicima kongresa upotpunio gosp. Ante Madir, izvršni direktor KHP-a i glavni organizator puta u Toulouse, koji se uz simultano prevođenje g. Zdravka Cerovečkog, zahvalio organizacijskom odboru na pozivu za sudjelovanjem na kongresu, sve prisutne pozdravio u ime hrvatskih pršutara i članova KHP-a te ukratko opisao proces proizvodnje četiri hrvatska pršuta.

Može se zaključiti da je prvo predstavljanje hrvatskih pršuta na VIII. svjetskom kongresu pršuta u Toulouse-u bilo vrlo uspješno te je Hrvatska, među najrelevantnijim međunarodnim akterima iz svijeta pršuta, prepoznata kao dio zajedničkog mediteranskog kruga u kojemu se također proizvode kvalitetni pršuti. O tome možda najbolje svjedoči karta pršuta Europe  koju je povodom VIII. Svjetskog kongresa pršuta 2015. objavio dnevni list „LA DEPECHE TOULOUSE“, na koju su po prvi puta ucrtani i pršuti s hrvatske strane Jadrana. Očekivana skora zaštita istarskog i ostalih hrvatskih pršuta na EU razini bila bi svakako dodatni poticaj u istom smjeru i snažan doprinos još široj afirmaciji i mogućem boljem tržnom pozicioniranju zaštićenih hrvatskih pršuta na međunarodnoj sceni.