clanakweb2

Uvodno predavanje-

Potražnja za Dalmatinskim, Krčkim, Drniškim i Istarskim pršutom svakim je danom sve veća. Poseban interes za autohtonim proizvodima iskazuju strani turisti. Proizvođači, trgovci i ugostitelji koriste te nazive u promociji i prodaji, kako bi privukli pozornost kupaca. No što je to što neki proizvod čini baš Drniškim pršutom? Da li je svaki pršut iz Dalmacije baš Dalmatinski pršut? Tko smije na svoj proizvod staviti oznaku Istarskog i Krčkog pršuta? Tijekom vremena na tržištu su se pojavljivali različiti proizvodi sumnjivog porijekla i kvalitete koji su nosili tržištu primamljive nazive. Pronađene su čak i uvozne šunke s nazivom „Dalmatinski pršut“.

clanakweb2a

Kako bi se spriječilo falsificiranje i plasman plagijata, izrađene su detaljne specifikacije Drniškog, Krčkog, Dalmatinskog i Istarskog pršuta. Sušenje i zrenje minimalno dvanaest mjeseci, uz korištenje isključivo morske soli (Dalmatinski i Drniški), te pojedinih začina (Krčki, Istarski) samo su neke od brojnih specifikacija koje je potrebno poštivati. Samo certificirani proizvođači koji udovoljavanju svim uvjetima proizvodnje smiju svojim proizvodima dati zaštićeni naziv i koristiti zaštićene oznake.

Kupci vjeruju brendovima, provjerenim imenima i oznake zaštite. A kako bi brendovi zadržali povjerenje kupaca, provode se brojni inspekcijski nadzori u kojima se dokazuje porijeklo i kvaliteta proizvoda. Inspektori su dosad na tržištu pronašli i sklonili desetke proizvoda koji su se lažno predstavljali. Na žalost, inspektori nisu u mogućnosti biti uvijek i svugdje. Odgovornost je na svima nama. Dužnost pojedinaca je kontrolirati deklaracije i prijavljivati inspekcijama sve one koji se lažno predstavljaju. Na taj način štiti se domaća proizvodnja i proizvođači koji ulažu velike napore u održavanju standarda proizvodnje. Isto tako, brojne interne inspekcije, nazdori i provođenje mjera samokontrole proizvođačima jamči da će usvojene standarde i certifikate moći zadržati i svojim kupcima uvijek nuditi vrhunski proizvod.

Kako bi potrošači znali bili svjesni vrijednosti zaštićenih proizvoda, potrebno je provoditi edukativne i promotivne kampanje s ciljem upoznavanja javnosti.