ante1

Zaštićeni proizvodi certificiranih proizvođača imaju bolju mogućnost plasmana na tržište. Za njima vlada veća potražnja, a i postižu bolju cijenu. Ključni preduvjeti za zaštitu proizvoda su izrada tehničke specifikacije i usklađivanje proizvodnje s propisanim normama. Potom slijedi proces certifikacije i zaštite.

Biotechnicon je tvrtka koja je provela certifikaciju i provodi kontrolu standarda proizvodnje Istarskog, Dalmatinskog, Krčkog i Drniškog pršuta. Sirovina, temperatura, vrijeme od trajanja do soljenja, težina, ukupno trajanje proizvodnje, temperatura i vlaga u prostoeu, kemijska analiza i težina gotovog proizvoda samo su neke od kontrolnih točaka koje Biotechnicon redovito kontrolira među članovima klastera. “Sve te kontrole i stalni nadzor ponekad su naporni i čine se skupi, no u konačnici donose najviše koristi upravo proizvođačima”, rekla je Ana Marušić Lisac u svojoj prezentaciji.

Uvođenje i poštivanje standarda i zaštita robnih marki tek je početak posla. Kontrola i stalni nadzor nad kvalitetom je drugi značajan korak. Nakon toga slijedi opsežan dio označavanja, informiranja i promocije. Istina je da su kupci spremni platiti više za zaštićen proizvod, ali da bi kupac to zaista i platio, on mora znati za to i vjerovati tom žigu. Oznake zaštite treba postavljati gdje god je to moguće.

Jedna od ideja za unaprijeđenje promocije zaštićenih proizvoda je pokretanje “Akademije pršuta” s ciljem informiranja trgovaca, edukacije ugostitelja i edukacija potrošača.