DANI HRVATSKOG PRŠUTA  2024. – STRUČNI SKUP, POKROVITELJI I SPONZORI

Deseti Dani hrvatskog pršuta, 19. i 20. travnja, Zagreb

Pršut je dio hrvatske kulturno-gastronomske baštine i kao autohtona delicija zauzima važno mjesto u bogatoj hrvatskoj  gastronomiji. Grad Zagreb, domaćin je ovogodišnjih Dana hrvatskog pršuta. Stručni i edukativni skup posvećen našoj najpoznatijoj suhomesnatoj deliciji održat će se u hotelu International 19. travnja, a prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će se predstaviti dvadesetak proizvođača pršuta, 20. travnja na zagrebačkom Europskom trgu.

Cilj ove manifestacije je promoviranje certificiranog i na razini Europske unije zaštićenih hrvatskih pršuta – krčkog, istarskog, drniškog i dalmatinskog, kao i očuvanje njihove izvornosti i autohtonosti. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja između ključnih subjekata prehrambene industrije i ujedno se fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. Poslovni skup je B2B karaktera i izložbenog tipa. Na njemu sudjeluju članovi Klastera hrvatskog pršuta kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz EU fondova…

Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjuju se certificirani pršuti, a pobjednik s tradicionalno proglašava na svečanosti otvorenja manifestacije. Zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: istarski pršut, krčki pršut, drniški pršut i dalmatinski pršut, a dvadesetak njegovih proizvođača udruženo je u Klaster hrvatskog pršuta.

Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija, a okuplja većinu proizvođača pršuta u Hrvatskoj.

Nakon devet održanih  manifestacija: 2015. u Splitu, 2016. na Krku, 2017. u Šibeniku, 2018. u Dubrovniku, 2019. u Zagrebu, 2020. u Zadru, 2021. u Poreču, 2022. ponovo u Splitu i 2023. u Rijeci, Klaster hrvatskog pršuta nastavlja u istom ozračju na jubilarnoj desetoj manifestaciji u Zagrebu, nudeći odgovor na sva važna pitanja ovog sektora, promovirajući  pršut kao tradicionalni autohtoni  gastronomski proizvod i pozicionirajući Hrvatsku kao atraktivnu eno-gastro destinaciju.

POKROVITELJI I SPONZORI:

sponzori