DANI HRVATSKOG PRŠUTA  2018 – STRUČNI SKUP

Dani hrvatskog pršuta 2018. Valamar Lacroma Hotel, Dubrovnik

 

Pršut je dio kulturno  gastronomske baštine hrvatskog kraja  i kao takva  autohtona  delicija zauzima bitno mjesto u bogatoj hrvatskoj  gastronomiji. Dubrovačko-neretvanska županija i grad Dubrovnik, dragulj hrvatskog turizma, domaćini su ovogodišnjih „Dana Hrvatskog pršuta“.Stručni i poslovni skup posvećen našoj najpoznatijoj suhomesnatoj deliciji održat će se u Dubrovniku, 13. i 14. travnja 2018.

Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.  S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i  pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjivat će se pršuti u dvije kategorije: Istarski/Krčki i Dalmatinski/Drniški te će pobjednici biti proglašeni na dan otvaranja manifestacije. Naime zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Republici Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski pršut, Krčki pršut, Drniški pršut i Dalmatinski pršut. Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija te okuplja većinu proizvođača pršuta u Republici Hrvatskoj.

Nakon uspješnih prošlogodišnjih dana  Hrvatskog pršuta koji su otvorili problematiku pršutarske industrije nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora,  promoviramo  pršut kao tradicionalni autohtoni  gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije.

 

 

 

INSPIRACIJA

Dani hrvatskog pršuta inspirirani su bogatom gastronomskom ponudom jadranskih regija Hrvatske. Promoviraju izvornu i tradicionalnu hranu, povezuju profesionalce, poslovnu zajednicu, educiraju, te nude i pokrivaju najvažnije segmente u prehrambenoj industriji u sektoru proizvodnje pršuta.

CILJ PROJEKTA

Cilj ovog projekta je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održavaju se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanoj za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično. Dani hrvatskog pršuta okupljaju na jednom mjestu sve relevantne stručnjake za ovu granu prehrambene industrije, od proizvođača, trgovaca, ugostitelja pa do visokih službenika iz odgovarajućih institucija. Dani hrvatskog pršuta su ocjenjivačkog karaktera i sukladno tome birat će se pobjednici (najbolji pršut) u dvije kategorijama. Navedeni projekt prisustvom ključnih subjekata prehrambene industrije nudi odgovor na mnoga pitanja (kako mali i srednji proizvođači pršuta odgovaraju na izazove na tržištu, koja je uloga države u pomoći pršutarskoj proizvodnji, nove prilike za rast i razvoj pršutarske proizvodnje.) Kroz sve navedeno Dani hrvatskog pršuta potiču poduzetničko učenje u svrhu što boljeg razvoja pršutarske proizvodnje.

Ocjenjivanje pršuta vrši se u dvije kategorije, pobjednici se proglašavaju na svečanom otvaranju. Degustacija pršuta svih izlagača odvija se se cijelo vrijeme u sklopu trajanja Dana Hrvatskog pršuta.