DANI HRVATSKOG PRŠUTA  2022.  – STRUČNI SKUP

Dani hrvatskog pršuta 2022.  hotel Park- Split

Pršut je dio kulturno  gastronomske baštine hrvatskog kraja  i kao autohtona  delicija zauzima važno mjesto u bogatoj hrvatskoj  gastronomiji. Grad Split, domaći je ovogodišnjih „Dana Hrvatskog pršuta“. Stručni i edukativni skup posvećen našoj najpoznatijoj suhomesnatoj deliciji održat će se u  hotelu Park – Split 22. travnja, a prodajno-izložbena manifestacija na kojoj će se predstaviti dvadesetak proizvođača pršuta, 23. travnja na Prokurativama.

Cilj ove manifestacije je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti tj. očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija.  S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između  svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i  pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B  – business to business manifestacija je izložbenog tipa u kojoj sudjeluju članovi Klastera hrvatskog pršuta kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održat će se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanih za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično.

Na Danima hrvatskog pršuta ocjenjuju se certificirani pršuti, a pobjednik se tradicionalno proglašava na svečanosti  otvorenja manifestacije. Naime, zahvaljujući svojim specifičnostima proizvodnje, kulturnom i povijesnom nasljeđu u Republici Hrvatskoj se proizvode četiri certificirane vrste pršuta: Istarski pršut, Krčki pršut, Drniški pršut i Dalmatinski pršut.

Klaster hrvatskog pršuta osnovan je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, Hrvatske gospodarske komore i drugih mjerodavnih institucija te okuplja većinu proizvođača pršuta u Republici Hrvatskoj.

Nakon sedam održanih  manifestacija u Splitu, Krku, Šibeniku, Dubrovniku, Zagrebu, Zadru i Poreču koje su otvorile problematiku pršutarske industrije, nastavljamo u istom ozračju nudeći odgovor na sva bitna pitanja ovog sektora,  promoviramo  pršut kao tradicionalni autohtoni  gastronomski proizvod i radimo na pozicioniranju Hrvatske kao gastronomske destinacije.

INSPIRACIJA

Dani hrvatskog pršuta inspirirani su bogatom gastronomskom ponudom jadranskih regija Hrvatske. Promoviraju izvornu i tradicionalnu hranu, povezuju profesionalce, poslovnu zajednicu, educiraju, te nude i pokrivaju najvažnije segmente u prehrambenoj industriji u sektoru proizvodnje pršuta.

CILJ PROJEKTA

Cilj ovog projekta je promoviranje tradicionalnog gastronomskog proizvoda pršuta, kao i očuvanje njegove izvornosti i autohtonosti, odnosno očuvanje gastronomske baštine jadranskih regija. S gospodarskog pogleda stručni skup potiče razmjenu znanja kroz radionice i okrugle stolove između ključnih subjekata prehrambene industrije te se ujedno fokusira na poticanje gospodarske suradnje između svinjogojske proizvodnje, klaoničke industrije i pršutarske proizvodnje kao i drugih grana prehrambene industrije. B2B business to business manifestacija je edukativnog, stručnog, ali i izložbenog karaktera, u kojoj sudjeluju članovi klastera kao glavni izlagači. U sklopu Dana hrvatskog pršuta održavaju se radionice i okrugli stolovi u svrhu educiranja proizvođača, potrošača, ugostitelja, trgovaca te relevantnih subjekata iz odgovarajući institucija o problematici vezanoj za proizvodnju, deklariranje, certifikaciju, financiranje iz Europskih fondova i slično. Dani hrvatskog pršuta okupljaju na jednom mjestu sve relevantne stručnjake za ovu granu prehrambene industrije, od proizvođača, trgovaca, ugostitelja pa do visokih službenika iz odgovarajućih institucija. Dani hrvatskog pršuta su ocjenjivačkog karaktera i sukladno tome birat će se pobjednici (najbolji pršut) u dvije kategorijama. Sudjelovanjem ključnih subjekata prehrambene industrije manifestacija nudi odgovor na mnoga pitanja (kako mali i srednji proizvođači pršuta odgovaraju na izazove na tržištu, koja je uloga države u pomoći pršutarskoj proizvodnji, nove prilike za rast i razvoj pršutarske proizvodnje.). Na taj način Dani hrvatskog pršuta potiču poduzetničko učenje u svrhu što boljeg razvoja pršutarske proizvodnje.

Ocjenjivanje certificiranih pršuta, potiče proizvođače na podizanje ljestvice kvalitete, promoviranje zaštićenih i vrhunskih proizvoda, a pobjednici se proglašavaju na svečanom otvaranju. Degustacija pršuta svih izlagača odvija se cijelo vrijeme u sklopu trajanja Dana Hrvatskog pršuta.