fa3f1217ff40c7637f4f7cca8af84619

Izvor: poslovni.hr

Do 2020. povećati proizvodnju pršuta na milijun komada godišnje cilj je proizvođača udruženih u klaster Hrvatski pršut, najavljuje Ante Madir,  direktor klastera koji je registriran početkom 2014. i zasad je okupio 30-ak članova iz četiriju udruga.

Ambiciozne planove udružili su proizvođači dalmatinskog, drniškog, krčkog i istarskog pršuta. Legalno se u Hrvatskoj na godinu proizvede između 250 i 300 tisuća pršuta. Od toga je samo 20 posto pršuta od butova svinja utovljenih na lokalnim farmama, ostatak je iz uvoza, uglavnom iz EU. Na tržištu se na godinu proda još više od 600 tisuća pršuta iz uvoza. Hrvatski pršutari trostruko veću proizvodnju žele ostvariti iz domaće sirovine. Manjak domaće sirovine, visoka cijena tova, klaoničke obrade i transporta veliki su, ali ne i nerješivi problemi. Pršutari su prvi pokrenuli akciju, u projekt zovu sve zainteresirane. Potpori se nadaju i od resornog ministarstva te lokalne samouprave.

“Želimo ugovoriti dugoročno partnerstvo s vlasnicima svinjogojskih farmi i klaonica, možda po modelu koji je uspješno razvila Austrija.

Članak u cijelosti pročitajte ovdje